Duvardaki Rutubet Nasıl Giderilir? Rutubet Önleyici Boya

4.388

Evde rutubet giderme noktasında bu yazımızda bazı tavsiyelerde bulunacağız. Küf önleyen boya kullanarak evdeki rutubetten kurtulabilir miyiz? Küf yapmayan tavan boyası çözüm olur mu? Bodrum katta yada güneş almayan odaların duvarlarında evde rutubet nasıl önlenir? Şimdi isterseniz soruların cevaplarını birlikte araştıralım.

Rutubet Önleyici Boya

BURAYA DİKKAT: Rutubet Çok Zararlıdır!

Birçok kişinin dikkat etmediği fakat yaşam kalitesini fazlasıyla olumsuz etkileyen rutubet, göz ardı edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına da beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden de dikkatli olmakta ve gerekli önlemleri alarak rutubetle başınızın belaya girmesini önlemekte fayda var. Öncelikle şunu belirtelim ki, rutubet olan ortamlarda daha fazla zararlı bakteriler ürüyor. Bununla havada bulunan fazla nemle beraber bu sağlıksız hava ciğerlere doluyor. Kısa vadede belki fark edilmeyebilir belki ama rutubet insan sağlığı için çok ciddi zararlar bırakan bir sorundur.

Rutubet neden olur

Evdeki Nem Nasıl Giderilir?

Ev duvarlarında bulunan küf sağlık açısından çok zararlı olduğu gibi görüntü kirliliği yaparak da sizi çok rahatsız edecektir. Şimdi dilerseniz duvardaki rutubet kokusu nasıl giderilir konumuza dönelim.

Rutubetin Sebebini Bulun

Herşeyden önce evde duvarlarda rutubet yapan sorunu bulmanız gerekiyor. Aksi halde rutubete karşı boya da kullansanız sorun devam eder. Mesela su kaçağı evde rutubet yapabilir. Bir başka örnek akvaryum evde rutubet yapar. Birçok kullanıcı farkında bile olmaz. Akvaryum içindeki ısıtıcı suyun buharlaşmasını sağlar ve bu da evin nemini sürekli olarak artırır. Bu sebeple akvaryumun üst kısında kapak kullanmalısınız. Yetersiz havalanmayan evlerde de rutubet olur. Üst katta yada yan binada bulunan banyo, teras, çatı gibi alanlarda da su sızıntısı gelebilir. Bu şekilde örnekleri artırabiliriz. Tabii eviniz bodrum katta ise bu durum farklıdır.

Rutubetin nedenleri

# Isı Farkını Azaltın: Rutubetin en önemli sebebi ısı farklarıdır. Duvarın bir yüzü sıcakken diğer yüzü soğuk olduğunda rutubet sıklıkla görülür. Bunun engellemek için duvara mantolama işleme uygulanabilir. Böylelikle ısı farkı minimuma indirilip rutubetin önüne geçilebilir.

# Isı Yalıtımı: Dairem bodrumda değil, güneş görüyor, hava alıyor ama hala rutubet oluyor mu diyorsunuz? Unutmamak gerekir ki rutubet sadece bodrum katlarda olmaz. Rutubet olan duvarınız kuzey cephedeyse, güneş almıyorsa ve yağmurlu havalarda rüzgarlı bir şekilde duvara ve camlara şiddetli yağmur çarpıyorsa bununla beraber duvarınızda mantolama yoksa rutubet kaçınılmaz olur. Bunun için yapmanız gereken tek çözüm ısı yalıtımı yapmanız olacaktır. Siz de küf önleyen boya kullanarak evdeki rutubetten kurtulabilir miyiz? sorusunu soruyorsanız cevabımız hayır olacaktır. Çünkü siz önce rutubete sebep olan sorunu çözmeniz gerekiyor.

# Bina Yapısına Dikkat Edin: Dairesiniz üst katta, bina yeni olmasına rağmen duvarlarda rutubet oluyorsa ve aşağıda bahsettiğimiz etkenler olmamasına rağmen hala nem ve küf oluyorsa bina yapısında yada yalıtımda sorun var demektir. Bazen fayans derzlerinden, bazen pencere ve balkon kapılarından ince sular sızar. Bunlar o kadar ufaktır ki dikkat çekmez ve bu su kendine yol bularak farklı noktalara kadar gider. Zamanla o kısımlarda birikerek küf yapmaya başlar.

Rutubet sebepleri

# Banyo ve Mutfak Camını Aralık Bırakın: Rutubeti engelleyen boya ile çözüm bulmadan önce evde yaptığımız yanlışları düzeltmemiz gerekiyor. Duş alırken ya da yemek yaparken, özellikle kış aylarında camları kapatmak gibi bir huyumuz var. Eğer havalar soğuk fakat bunu yaptığınızda çıkan buhar odanın içinde birikir ve bu durumda rutubet için uygun ortamın oluşması anlamına gelir. Böyle bir şeyin gerçekleşmesini istemiyorsanız, rutubete çözüm olarak tavsiyelerimizden biri de duş alırken ve yemek yaparken bir pencere az da olsa aralık bırakmanız yönünde olacaktır. Esasında banyolar genel olarak nemli ortamlar olduğu için sadece duş alırken değil, genel olarak da bol havalandırılması gerekiyor.

# Havalandırma Delikleri: Birçok kişi evindeki havalandırma deliklerini ısı kaybına neden olduğunu düşünür ve bu yüzden delikleri kapatır. Bu delikler sadece rutubet ile savaşta değil, aynı zamanda gaz sızıntısı gibi durumlarda da hayat kurtaracağı için katiyen söz konusu uygulamayı yapmayın. Ortamın havalanması demek rutubet riskinin en aza inmesi demek olduğunu unutmayın.

# Çamaşırları Ev İçine Asmayın: Tavandaki rutubete kesin çözüm ararken ev hanımlarının yaptığı bir yanlışa değinmek isteriz. Daha çok kış aylarında gördüğümüz bu uygulama çamaşırların çok daha çabuk kurumasını sağlıyor olsa da, çamaşırlardaki nem duvarlara işleyeceği için rutubet riskini de arttıracaktır. Bu yüzden olabildiğince çamaşırları ev içinde kurutmamaya özen gösterin.

# Nem Alma ve Rutubet Cihazları Kullanın: Rutubet kokusuna ne iyi gelir? Rutubet nasıl engellenir sorularını sıkça soran okuyucularımız için bir diğer tavsiyemiz de nem alma makineleridir. Bizzat bu cihazı kullanan biri olarak fikirlerimi sizinle paylaşacağım. Bu cihazlar odada bulunan nemi çekerek kendi içlerinde bulunan haznesine doldururlar ve bu hazne su ile dolar. Hazne dolunca makine alarm verir. Böylece hergün odanızda bulunan nemli havayı kurutursunuz. Tabii bu cihaz elektrikle çalıştığı için ve sürekli çalışır konumda olduğu için elektrik faturası farkını da göz önünde bulundurmalısınız. Unutmadan belirtelim ki bu tarz cihazların ikinci elini çeşitli ilan sitelerinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Az kullanılmış ürünlerden alabilirsiniz.

# Vantilatör: Oda içinde hem hava sirkülasyonu sağlaması ve hem de havayı kurutma özelliği olması sebebi ile ev içinde vantilatör de kullanabilirsiniz. İster oda içinde, isterse duvara monte edilmiş, odadaki havayı dışarı veren havalandırma şeklinde kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın ki uzun süre açık kalan bu tür cihazlar da elektrik faturasına etki eder. Bodrum katta rutubet nasıl önlenir? sorusunu soranlar için de vantilatör ve nem alma cihazı tavsiye edebiliriz.

# Nem Ölçer Kullanın: Nem ölçer kullanarak odanızdaki rutubet yoğunluğunu takip edebilirsiniz. Nem oranı arttıkça yukarıda tavsiye ettiğimiz yöntemlere dikkat edebilirsiniz.

# Fazlalık Eşyalardan Kurtulun: Duvarları kaplayan ve evin her köşesinde yer işgal eden fazla eşyalardan kurtulun. Kalabalık odadaki hava dolaşımını engeller ve bir yerlerde rutubet oluşumuna sebep olur.

# Bitki ve Akvaryumlara Dikkat: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akvaryumlar evde nem oluşturabilir. Bununla beraber bazı bitkiler de odadaki rutubeti artırabilir.

Rutubet Önleyici Boya Çözüm mü?

Şimdi yazımızın başında belirttiğimiz sorulara dönecek olursak. Örneğin “Küf yapmayan tavan boyası çözüm olur mu?” sorusunu ele alalım. Yukarıda belirttiğimiz sorunlar devam ediyorsa ve siz bahsetmiş olduğumuz tedbirleri almamış iseniz, rutubet önleyici duvar boyaları kesinlikle çözüm değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi önce sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor.

Ruturbet sebepleri

Rutubet ve Küf Önleyici Boya Fiyatları

Marshall rutubet önleyici boya fiyatları: Türkiye’nin en büyük duvar boyası markası olan Marshall nem önleyici astar fiyatı 24 TL (Bu fiyat 2020 fiyatıdır ve güncel maliyetlere göre artış gösterebilir).

İsonem ms 82 nem ve rutubet boyası 1 kg fiyatları: Nem ve rutubet giderici boya deyince aklımıza ilk gelen markalardan biridir. isonem ms 82 nem ve rutubet boyası 1 kg fiyatı 47 Liradan başlamakta olup satış yapan firmaya göre 55-60 TL’ye kadar çıkabiliyor. (Bu fiyat 2020 fiyatıdır ve güncel maliyetlere göre artış gösterebilir).

   

İsonem rutubet boyası kullananların yorumları daha çok olumlu yönde. Özellikle banyo tavanlarında kullananlar oldukça memnun yorumlar yapıyor. Eğer su sızıntı yada dış mekandan sızıntı yoksa ve sorun sadece banyodaki buhardan kaynaklanıyorsa bu ürünü kullanabilirsiniz. Kullanıcıların ürünle ilgili tek olumsuz yorumu aşırı derecede ağır bir kokunun olması yönünde.

Bu Yazıyı Paylaş! Paylaş Tweetle Paylaş

Duvardaki Rutubet Nasıl Giderilir? Rutubet Önleyici Boya (1 Yorum)

Yorum Yaz

  1. gulnaz dedi ki:

    gerçekten çok iyi bir yazı olmuş çok iyi anlatmışsınız.

Bu konuyla ilgili yorumunuzu yazın