Evde Boya Badana Nasıl Yapılır? (Kendin Yap)

3.646

Evde boya badana nasıl yapılır? sorusuna cevap arayan ziyaretçilerimiz için oldukça faydalı bir içerik hazırladık. Boya badana, evi güzelleştiren en önemli dekorasyon çalışmalarından biridir. Bu uygulamalayı doğru yapmak doğru şekilde duvarlara bunu yansıtmak son derece güzel sonuçlar doğuracaktır. İşte biz de Mobilya Hocası olarak size bu içeriğimizde boyanın nasıl hazırlandığını, nasıl uygulandığını size anlatmaya çalışacağız. Umarız sizler için de faydalı bir içerik olur.

Boya Badana için Gerekli Malzemeler

Boya badana işlemlerine başlamadan önce malzemeleri doğru almak büyük önem taşıyor. Aldığımız malzeme kalitesi hem işimizi kolaylaştırabilir hem de boya yaptığımız alanın daha güzel olmasına neden olur. Bu nedenle kaliteli malzemeleri kullanmanın yanında seçimlerimizi de eve, ofise uygun şekilde seçmeliyiz. Boya badana için gerekli malzemeleri biz de sizler için listeleme biçiminde sunmaya çalışacağız.

İnce uçlu fırça-kestirme fırçası
Boya rulosu
Doğru boya seçimi-(boya markaları–bir eve ne kadar boya gider?)
Boş kova
Muhafaza için naylon muşamba veya gazete
Boya karıştırmak için karıştırıcı
İnce çalışmalar için bant

Evde boya yapmanın puf noktalari

Evde Badana Boya Nasıl Yapılır?

İlk adımımız ile sizlere ev güzelleştirici bilgiler vermeye başlayalım. Toplamda 7 adım olarak belirlediğimiz yazımızda boya badana alanında pek çok faydalı bilgi ile karşılaşacaksınız. Bu yazımızda size boya badana nasıl yapılır genel itibari ile anlatmaya çalışacağız. Evinizin güzelleşmesine yardımcı olmanın yanında sizlere eşsiz bilgiler vererek de boya süreçlerinizi anlatmaya çalışacağız. Umarım sizler için faydalı olacaktır.

Badana Nasıl Hazırlanır?

Boyayı satın aldıktan sonra hazırlamak kritik önem taşıyor. Eğer boyayı doğru şekilde hazırlayabilirsek uygulamamız da o derece kaliteli olacaktır. Burada boya inceltilmesi çalışmaları yapılabilir. Boya markalarının kovasında belirttiği ölçüde bu inceltme işlemi yapılabilir. Burada ayrı bir kovaya boyanın dökülüp belirtilen inceltici ile karıştırılması gerekmektedir. Her boya türünün ve markanın ayrı özellikleri olduğu için blogumuzda bunu belirtmek yerine sizi yapı malzemesi merkezlerinden aldığınız boyanın arkasında yazana yönlendirmeyi tercih ediyoruz.

Duvarların Boyaya Hazırlanması

Duvarları boyaya hazırlamak ustanın en önemli görevlerinden birini oluşturuyor. Eğer duvarda rutubet, açılma gibi sıkıntılı durumlar varsa bu bölgeler zımpara, macun gibi onarıcı çalışmalar yapmak gerekecektir. Doğru çalışmayı iyi bir şekilde yapan usta ise burada esas fark yaratan ustalar arasında yer alacaktır.

Rulo ile Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

Boya rulosu ile çalışmak uzmanlık gerektirdiği gibi güzel görünümü de sağlar. Tavanları da böyle rulolar ile çalışmak çok daha iyi olacaktır. İşlemlere başlamadan önce boş kovanızı belirlemeniz gerekmektedir. Burada ruloyu kovaya batırdıktan sonra damlatmayacağına emin olana kadar ruloyu gezdirmekte fayda var. Tüm bunların ardından paralel hareketler ile tavana ruloyu uygulamaya başlayabilirsiniz. Burada 2 kat atacaksınız ilk katın sonunda 2-3 saat gibi bir süre beklemekte fayda var.

İnce Noktaların Boyanması

Boya badana sırasında ince çalışmaların yapılması tam anlamı ile sağlam bir işçilik gerektirir. Buralarda öncelikli faktör korumadır. Koruma, muhafaza çalışmalarının istenildiği gibi yapılması çalışmayı da kolaylaştıracaktır. Muhafaza çalışmalarının yapılmasının ardından kestirme fırçası, ince uçlu fırça ile çalışmaların yapılması gerekir. Burada yatay hareketler ile uygulama yapmak daha doğru olur.

Boya Katlarının Yapılması

Boya badana çalışmalarının kaliteli bir biçimde yapılması gerekir. Burada katların 2 veya 3 şeklinde uygulanması iyi olacaktır. Boya katları yapılırken en az 2 saat beklemek duvarın güzelliğini sağlayan etmenler arasındadır. Bu bekleme sırasında evi iyice havalandırmak, tüm yollardan ışık ve hava girmesini sağlamak gerekir.

Son Kontroller

Evin tüm duvarları boya badana yapıldıktan kontrol edilmelidir. En son katın doğru şekilde yapıldığı, boya renkleri arasından seçilen rengin duvarda istenilen biçimde gerçekleşip gerçekleşmediği her bölüm ayrı ayrı incelenerek teyit edilmelidir.

Boya Sonrası Temizlik

Genellikle ihmal edilen bu çalışma, boya sonrası evin dağınıklığı ve düzensizliğini normal hale dönüştürmek için yapılır. Bilinen temizlik çalışmalarından biraz daha farklı olan bu çalışma genel itibari ile zordur. Ustanın kendi yaptığı çalışmanın neticesinde oluşan kirlilik giderilmeye çalışılır.

 

Evde Boya Yapma Teknikleri (Önemli Tavsiyeler)

Mükemmel duvarlar için 10 adım
Duvarlarınızı renklendirirken profesyonel sonuçlar alacağınızdan emin olun. Duvarların yeni renkleri evinize yeni bir hayat getirmenin en hızlı ve kolay yoludur.
1. Odanızdan mobilyalarınızı çıkartın veya odanın ortasına toplayıp üzerine bir örtü serin.
2. Zemine boya damlamaması için mutlaka yere de örtü serin.
Eğer örtün üz plastik ise bantlayabilirsiniz.
3. Çalışacağınız adadaki elektriği kesin. Elektrik anahtarlarını, avizeleri ve perde akseuarlarını çıkartın.
4. Eğer duvarlarınız kirli ise deterjan la ya da kimyasal maddeler ile yıkayın ve kurutun.
5. Boşluklar ve çatlakları alçı ile doldurun. Kurumasını bekleyip bir zımpara ile düzleştirin.
6. Duvarlarınızı hafif bir şekilde zımparalayın. Tamamen pürüzsüz ve yarı parlak yüzey haline getirin. Daha sonra pamuksuz nemli bir bez ile silin.
7. Tava” boyarken tavan He kartonpiyer arasına bant yapıştırmak iyi fikir olacaktır. Bunun için 5 cm. açılı fırça kullanın. Tavan köşeleri boyunca 75 cm. genişliğinde bant kesin. Üst üste bilinen yerler için cetvel kullanarak boyayın. Boyayı ıkı kat uygulayın. ilk kat boyanın kurumasına dikkat edin.
8.Kartonpiyerlerinizi 5 veya 7.5 cm açılı fırça ile boyayın.
9.Duvarınızı tek seferde boyayın. Tavanınızı düzgün bir şekilde bantlayın ve duvarınızın kartonpiyer, tavan, pencere, kapı, süpürgelik, köşe ile birleştiği yerlerde bantınızı kesin. Boyayı iki kat uygulayın. isterseniz bir kat astar, bir kat boya yöntemini de kullanabilirsiniz.
10. Kapı ve pencerelerinizi boyayın, isterseniz kenarlarını farklı renkler uygulayarak süsleyebilirsiniz. 5 veya 7.5 cm. açılı fırça kullanın. 2.5 cm. açılı fırçayı ise pencere kenarları için terrcih edebilirsiniz.

evde boya yapma teknikleri

 

Evde Boya Yapmanın Püf Noktaları

• Duvarlarınız pürüzlüyse, mümkün olan en mat boyayı son kat olarak kullanın. Son kat boya mat olursa bu, tümseklerin göze batmasına engelolacaktır
Küçük bir odanın tavanını beyaza, duvarlarını bir başka renge bayarsanız, duvarlar yakında, tavan ise daha yüksekte qörüneceğinden, kendinizi bir huninin içindeymiş gibi hissedersiniz. Ancak tavanı da aynı renge boyarsanız bu etkiyi hissetmezsiniz.
• Ahşap dolaplarınızın renginden sıkıldıysanız onları boyayabilirsiniz. Ancak ilk önce dolabınızı iyice zımparalayın, son kat boyanın iyi oturması için de özel bir astar boyayla boyayın.
• Kalorifer peteklerinin öne çıkmasını istemiyorsanız onları duvarınızia aynı renge boyayın.

 

Evde duvar boyası yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

 

Ev Duvar Boyası Yaparken Dikkat Etmemiz Gereken Diğer Detaylar

• İkinci katı boyamak için beklerken, fırçaları temizlernenize gerek yok. Naylon ile hava almayacak şekilde sararsanız, günlerce esnek ve nemli kalacaktır.
• Kazınmış boyalı yüzeyleri düzeltmek için fırça yerine pamuklu bezler kullanabilirsiniz.
• Yağ lekelerini çıkarmak için, temiz beyaz ispirto kullanın, yumuşak bir bezle sürün ve ovun.
• Acil kullanılacak merdivenlere vernik ya da boya sürerken, ikişer basamak halinde uygulama yapın. Diğer iki basamağa başlamadan önce ilk ikisinin kurumasını bekleyin. Böylece merdiveni kullanmaya devam edebilirsiniz.
• Boya artmış tenekeleri saklamadan önce, tenekenin çevresine, boya düzeyinde bir çizgi çizin. Baktığınızda kalan miktarı görebilirsiniz.
• Boya tenekesi boyunca bir tel gerin ve kulbun her iki ucuna bağlayın. Fırçanızı bu telin üstüne bırakabilirsiniz ve böylece boya tenekenin içine damlar. Buna alternatif olarak, fırçanın sapına (eğer yoksa) delik açın ve bir kalemi buradan geçirip iki ucu kutunun kenarına gelecek şekilde koyun.
Uygulama sırasında sıçrayan boyalardan korunmak için, kapı kollarını ve tertibatları alüminyum folyo yada plastik streç ile kaplayın.
• Eğer yağlı boya kullanıyorsanız, yeni boya fırçasını kullanmadan önce 24 saat bezir yağı içinde bekletin. Bu onun daha uzun
ömürlü olmasını ve daha kolay temizlenmesini sağlayacaktır.
Kullanmadan önce, fırçadaki bezir yağını beyaz ispirto ile temizleyin.
• Rulo kullanırken boya tepsinizi, boyayla doldurmadan önce bir polietilen poşet ya da alüminyum folyo ile kaplayın. Bu iş bittiği zaman atılabilir ve yıkama Işini en aza Indirir
• Tavanı boyarken, sıçrayan boyalardan korumak için, lambaların etrafına bir kagıt poşet baglayın. Ama ışıkları kapatmayı unutmayın.

 

 1 KG Boya İle Kaç M2 Boyanır? 

 

   
Bu Yazıyı Paylaş! Paylaş Tweetle Paylaş

Bu konuyla ilgili yorumunuzu yazın