En İyi Mantolama Malzemeleri ve Markası

3.444

En iyi mantolama yöntemi nedir? Dış mekan ve iç mekan ısı yalıtımı yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz? En iyi mantolama malzemeleri nelerdir? Hangi markadan almalıyız?

Herşeyden önce ilk bakmanız gereken konu su iletkenliğidir. Mantolama sisteminde su kaçağı varsa ilk çözülmesi gereken sorun budur. Su sızması varsa nem ve rutubet oranı ciddi şekilde artar. Bu durumda evinizin duvar boyasına, duvar kağıtlarına, fayans döşemesine ciddi zarar verir.

Mantolama gerekli mi

Soruları yanıtlarken isterseniz mantolama malzemelerinden bahsederek giriş yapalım. Isı yalıtım konusunda internette birçok yorum ve bilgi kirliliği bulunuyor. Bunları okudukça kafanız karışacağı kesin. Biz bu yazımızda daha sade ve anlaşılır bir dille konuyu özetlemeye çalışalım.

# Üç çeşit temel mantolama malzemesi bulunmaktadır.

XPS: Diğer ürünlere göre ham maddesi daha serttir.

EPS: Levhaları XPS’ye göre daha yumuşaktır.

Taşyünü: Taşyünü dediğimiz malzeme diğer ikisine göre daha etkili olduğu gibi diğerlerine göre de fiyat bakımından daha pahalıdır. Yüksek ısı ve yangına göre de oldukça mukavemetli bir üründür. Çatı arası mantolama ve dış cephe ısı yalıtımda kullanıma uygundur.

Mantolama malzemesi karsilastirma tablosu.jpg

Taşyünü Mantolama Markaları

  • Capatect taşyünü
  • Fawori taşyünü
  • Polisan Exelans Taşyünü
  • İzocam,
  • Ravaber,
  • Insulawool
  • Knauf,
  • Terrawool

Mantolama nedir

Mantolama Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

# Su geçirmezlik: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi en temel kural budur.

# Yanmazlık ve alev almama özelliği: Güvenlik bakımından çok önemli bir konudur.

# Basınç dayanımı: Her ürünün basınç oranı mevcuttur. Kıyas yaparken dikkate alabilirsiniz.

# Çekme dayanımı: Aynı şekilde çekme dayanımını da karşılaştırmalarda ön plana alın.

# Fiyatı: Tabii her şeyden önce bütçemize göre ürün seçeceğimiz için, özelliklere göre fiyatlarına dikkat etmeniz gerekiyor.

# Garanti: Firma ürününe kadar garanti veriyor. Ürünün ömrü ne kadar?

Bu maddelerin dışında dikkat etmeniz gereken diğer noktalar aşağıdaki gibidir.

  •  Buhar difüzyon direnci
  •  Birim hacim ağırlığı
  •  Isı tutuculuk
  •  Sıva tutuculuk
  •  İşlenebilirlik
  •  Boyutsal kararlılık
  •  Kokusuzluk
  •  Haşere ve parazit barındırmaması

Mantolama iş yarıyor mu

Türkiye’nin En İyi Mantolama Markaları

Kimine göre dünyanın kimine göre Türkiye’nin en iyi mantolama ve ısı yalıtımı markaları aşağıdaki şekildedir:

FİLLİ YALITIM CAPATECT

FİLLİ YALITIM EXPERT

DYO KLİMATHERM

KALE MANTOLAMA

İZOCAM MANTO

WEBER MAXİTHERM

WEBER PLUSTHERM

MARSHALL THERMO’S

ALSECCO EPS

BAUMİT EPS

WAGNER EPS

WİTRA

DOW

ÇBS

   

DÜFA

POLİSAN EXELANS ENERJİ

FAVORİ ISI YALITIM SİSTEMİ

İZOCAM MANTO XPS

BLUE SAFE MAVİ KALE (XPS)

SORU VE ÖNERİ İÇİN AŞAĞIDAKİ YORUM PANELİNİ KULLAN

👇

Isı yalıtımı deyince ilk akla ürünün kalınlığı gelmektedir. Esasında bu yanlış bir düşünce. Bu hatalı düşünce sadece mantolama sektöründe değil, sünger, kumaş, ağaç gibi birçok sektörde yer etmiş. Kalın olan şey daha kalitelidir diye bir kural yok. Önemli olan ürünün ham madde kalınlığıdır.

Mantolamanın faydaları

Mantolama Yaptıranların Yorumları Önemli!

Isı yalıtımı hem yaz ve hem kış aylarında etkili bir yöntemdir. Mantolama yaptıranların yorumlarını araştırdığınızda bu önemi daha da iyi anlayabilirsiniz. Evine ya da binasına mantolama ile yalıtım yaptıracak herkesin aklında beliren bir sorudur, “acaba mantolama yaptırmak işe yarıyor mu?” . Bu sorunun birçok farklı cevabı ve birçok farklı etkeni olduğunu hatırlamakta fayda var. Bu yüzden de size fiziki koşullar dikkate alındığında mantolamanın ne derece işe yarayıp, yaramayacağından söz etmek istiyoruz.

Müstakil Ev

Müstakil evler ısı kaybının en fazla olduğu binalardan birisidir. Evin zemininden, çatı katından, dış duvarlardan, balkon ve pencereden ısı kaybı gerçekleşmekte olup bu durum ciddi manada ekstra ısı harcamak anlamına geliyor. Bu yüzden de doğru bir şekilde mantolama yapıldığında müstakil evlerde %50-60 oranında ısı tasarrufu sağlanabilmektedir.

Merkezi Sistemli Bina

Merkezi sistemin kullanıldığı çok katlı binalar yapı itibariyle ısı kaybının az olduğu bina türlerinden birisidir. Binadaki tüm daireler tek bir merkezden ısıtılır ve böylelikle hemen her daire aynı ısıdadır. Bu durumda evlerin zemininden ya da tavanından ısı kaybı yaşanmasını engeller. Ancak zemin katlardaki evlerin zeminleri ve en üst katların tavan kısmı ısı kaybına sebep olur. Mantolama sayesinde merkezi sistemli çok katlı binalarda %30 ile 50 arasında ısı tasarrufu sağlanabilmektedir.

Bireysel Isıtmalı Bina

Çok katlı binalarda merkezi sistem bulunmuyorsa ısınma için her dairenin bireysel bir uygulaması vardır. Genel itibariyle kombi ile gerçekleştirilen bu ısınma, her dairede farklılık gösterdiği için dairesel bazda ısı farklılıkları mevcuttur. Bu da her dairede ısı kaybına yol açar. Alt katınız yeteri kadar ısıya sahip değilse evinizin zemininden ısı kaybedebilirsiniz. Aynı durum üst katınız içinde geçerlidir. Bunun yanı sıra binada boş duran daire varsa bu dairenin alt ve üst komşularında ısı kaybı bir hayli fazla olacaktır. Doğru şekilde yapılan mantolama sayesinde %30 oranında ısı tasarrufu sağlanabilmektedir.

Ev ekonomisi çok farklı dinamikleri olan ve ince hesaplamalar gerektiren bir konu. Aslında göze çok batmayan fakat düşünülenden daha fazla etki yaratan detaylar sebebiyle ekonomiyi belli bir düzeyde tutmak kimi zaman problemlere sebebiyet veriyor. Bu noktada tasarruf son derece önemli ve tasarruf için de dış cephe kaplaması mutlaka olmalı. Peki, dış cephe yalıtımı ne kadar tasarruf sağlıyor?

Mantolama Mantıklı mı

 

İlk olarak dış cephe yalıtımının yanı mantolama uygulanış biçimine, kullanılan malzemeye ve uygulamayı yapan firmanın yetkinliğine göre bir tasarruf sağlar. Doğru şekilde yapıldığında %50-60 arası tasarruf sağlarken ekstra önlemlerle bu oran %80-90’a kadar çıkabilmektedir.

 

Mantolama Ne Kadar Tasarruf Ettiri

Kullanılan Malzemenin Kalınlığı

Mantolama işleminde verimi arttırmak için ilk olarak kullanılan malzemenin kalınlığına bakmamız gerekiyor. Malzeme ne denli kalın olursa yalıtım da o kadar iyi olacaktır. Fakat kalınlığın artması maliyeti de arttıracaktır.

Mantolamayı Yapan Firma

Mantolama işlemini gerçekleştiren firma bu konuda gerçekten son derece önemli. Eğer ki TS 825 standartlarına dikkat eden ve bu iş kolunda tecrübeye sahip firmalara yaptırılırsa çok daha iyi sonuçlar alınacağı kesin diyebiliriz.

Dış Cephe Yalıtımının Artıları

Çatıya İzocam Uygulaması

Binalarda ısı kaybının en fazla olduğu noktalardan birisi çatıdır. Bu yüzden de binanın dış cephesini mantolamak tek başına yeterli olamayabiliyor. Özellikle de en üst katlarda kalanlar için çatıdan gelen soğuk büyük bir problem. Bunun önüne geçmek için ise çatıya izocam uygulaması son derece mantıklı bir karar.

Bodruma Yalıtım Uygulaması

En üst katlarda yaşanan çatıdan gelen soğuk probleminin aynısı zemin katlarda da geçerli. Burada da suçlumuz bodrum katı ve bununda önüne geçebilmek adına bodrumun tavanına yalıtım uygulanması büyük oranda problemi çözecektir. Öte yandan bodrum katlarında duvarlardan çıkan su ve nem de çeşitli izolasyon işlemleri ile engellenebilmektedir.

 

Dış Cephe Yalıtımının Faydaları

 

Tüm bu önlemler alındıktan sonra, uygulamayı gerçekleştiren firma da başarılı bir işçilik ortaya koymuşsa şayet tasarruf oranı %90’a kadar çıkabilmekte. Ayrıca dış cephe yalıtımını yaptırdıktan sonra 5 yılda bir boyasının yenilenmesi de mantolamayı daha uzun ömürlü hale getirecektir.

Avrupa da Mantolama Yasak mı?

Son zamanlarda sosyal medya ve internet sitelerinde “Avrupa da mantolama yasak” şeklinde paylaşımlar duymaktayız. Bu paylaşımı yapanlar konuyu sadece belli bir noktadan yakalayıp yanlış algı oluşturmaktadırlar. Bazı mantolama malzemeleri sağlığa zararlı olduğu ve güvenli olmadığı için yasaklanmıştır. Avrupa’nın birçok ülkesinde mantolama belirli standartlarda yapılmaktadır. Bu startların dışına çıkılması kanunlarla engellenmiştir. Fakat bu demek değil ki, tüm Avrupa’da mantolama ve ısı yalıtımı işlemlerinin tamamı yasak.

Bu Yazıyı Paylaş! Paylaş Tweetle Paylaş

Bu konuyla ilgili yorumunuzu yazın