MDF Lam Nedir & Nerelerde Kullanılır? & Özellikleri Nelerdir?

4.732

Günümüz mobilya sektörünün en çok kullanılan malzemesi kuşkusuz MDF’dir diyebiliriz. Mobilya sektöründe çok önemli bir rol oynayan MDF herkesçe biliyor olsa da tam manasıyla tanımlanamamaktadır dersek çokta abartmış olmayız. Peki, en kestirme yolla nedir bu MDFlam nedir?

 

MDF Mobilya Modelleri

 

MDF Nedir?

MDF’nin ne olduğuyla alakalı olarak İngilizce’den bir çeviri yapmak gerekirse “orta yoğunluktaki lifli levha” diyebiliriz. Her noktasında eşit şekilde lif dağılmış olan MDF’ler böylelikle daha sağlam bir yapıya bürünüyor. Bunun yanı sıra homojen yapısı sayesinde her iki yüzeyi ve kenarları da düz bir zemine sahip olabiliyor.

 

MDF Türleri

MDF LAM Nedir?

MDF’nin kaplı haline denir. Bu kaplama farklı renklerde olabilir. Tercihinize göre beyaz, siyah, ahşap ve ceviz gibi birçok rengi tercih edebelirsiniz.

Sunda mı MDF mi? Tabii ki MDF’yi tercih etmelisiniz. Bu iki mobilya malzemesinin ortak özelliği ikisi de sıkma malzemedir. Fakat MDF, suntaya göre daha sık ve sağlamdır. Fiyatlar da buna göre biraz daha pahalıdır.

# MDF Nasıl Yapılır?

MDF sert ve yumuşak yapılı ağaçların bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkartılan yeni bir malzeme diyebiliriz. Sert ve yumuşak ağaçlardan elde edilen yongalar buharlama işlemine tabi tutulur ve böylelikle lifler elde edilir. Bu liflerin üzerine yapıştırıcılar ve sertleştirici kimyasallar eklenir ve böylelikle liflerin birbirlerine yapışması sağlanır. Devamında sözünü ettiğimiz lifler bir presleme işleminden geçirilir ve normal kalınlığın yarısına inecek şekilde lifler sıkıştırılıyor. Bu sayede çok daha yoğun bir tabaka elde edilir ve sağlamlık arttırılmış olur. İlerleyen süreçte ısınma işlemine tabii tutulan lifler yapıştırıcılarla iyice kaynamış hale getirilir. Son olarak kenarlarını düzleştirme ve ebatlandırma operasyonundan sonra MDF’niz kullanıma hazır hale gelmiş oluyor.

MDF Özellikleri Nelerdir?

İstenilen ebatlarda kesilip doğramaya uygundur. Ağaç ve ahşap ürünler gibi kısıtlı kullanım alanı yoktur.

Ahşap malzemeler gibi sıcak ve soğuk değişimlerinde genleşme ve olmaz dolayısı ile eğrilme bükülme olmaz.

Sundalam gibi şişmez.

1.5 mm kadar incelikte MDF bulabilirsiniz.

Genellikle iğne yapraklı ağaçlardan üretilir.

İstenilen renkte üretilmeye uygun olduğu için bol renk alternatifleri mevcuttur.

Masa, tablo, vitrin, gümüşlük, konsol, yatak odası takımı, genç odası takımı, gardırop, portmanto, sedir, ayakkabılık, bilgisayar masası, çalışma masası, kitaplık gibi birçok ürünün yapımında kullanılabilir.

MDF Nerelerde Kullanılır?

  • Yemek odası
  • Yatak odası
  • Çalışma masası
  • Yemek masası
  • Sehpa
  • Paravan

 

Bu Yazıyı Paylaş! Paylaş Tweetle Paylaş

Bu konuyla ilgili yorumunuzu yazın