Koltuk Nasıl Temizlenir? Ne İle Silinir?

4.514

Koltuk lekeleri nasıl çıkar ve koltukların temizlenmesi ile ilgili bilgiler verdiğimiz yazımıza hoş gelediniz. Bu yazımızda evde koltuk nasıl sinilir? sorusuna cevaplar arayacağız. Halı ve koltuk temizliği genelde evlerde sık sık yapılmayan fakat yapıldığı zamanlarda da en çok özenilen alanlardan biridir. Koltuk ve halılar fark edilmese de zaman içerisinde çok fazla kiri toplar. Koltuklar ve halılar zamanla tozları içine hapseder ve özellikle alerjisi olan insanlar için zorlu durumlara yol açabilir. Koltuk ve halı yıkama firmaları bu alanda siz uğraşmadan hizmet verebilir. Fakat bu işlemi tasarruflu bir şekilde yapmak isteyen de çok fazla insan vardır. Daha sağlıklı ve temiz bir eve sahip olmak için koltuk ve halı nasıl temizlenir gelin onu konuşalım.

 

Koltuk Nasıl Temizlenir

 

# ÖNEMLİ!

Bazı koltukların kumaşları sabun veya detarjana karşı dayanıksızdır. Bu kumaşların yüzeyinde özel bir koruma bulunur. Kullanacağınız detarjan bu yüzeye zarar verebilir. Bu sebeple silme işlemini yapmadan önce koltuğu satın aldığınız firmanın yönergelerini dikkate almayı unutmayın.

Minder Kumaşları Yıkanabilir mi?

Evde koltuk temizleme konusunda eğer minderleriniz seyyar ise şanslısınız demektir. Kadife koltuk neyle silinir? sorusunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz fakat minderler seyyar ve kılıfları çıkıyorsa yıkamanızı tavsiye ederiz. Koltuk takımlarınızın kumaşları kadife ise yıkanabilir özelliğe sahiptir. Kılıfları çıkarıp 30 derecede yıkayabilirsiniz. Fakat taytüyü ise yıkanma özelliği yoktur. Ürünler şönil dokuma kumaştan yapılmışsa yine yıkanabilme özelliğe sahiptir. Kumaşların altında astar yapıştırılmışsa, çift katlı görünüyorsa arasında yapıştırıcı olacaktır ve yıkandığı zaman bu yapıştırıcı özelliğini kaybeder. Bu tarz kumaşlar da yıkanmaz.

 

Açık Renk Koltuklar Nasıl Temizlenmeli

Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Koltuk temizliği aşamalarından ilki süpürme işlemidir. İlk önce özellikle yüzeyde olan toz ve kir tabakası temizlenir. Tıpkı evin diğer bölgelerinde uzun süreli bir temizlik yapılmadığında kir ve toz tabakası yer edineceği gibi koltuklarda da bu tabaka yer edilebilir. Koltuk temizliği yaparken bu sebeplerden dolayı özenli bir şekilde işlem yapılmalıdır. Genelde süpürgelerin koltuklar için ayrı başlıkları mevcut olur. Bu başlıklara sahip iseniz gönül rahatlığı ile kullanım sağlayabilirsiniz fakat eğer değil iseniz elinizde bulunan makinenin başlığını çıkararak kolaylıkla yine aynı temizleme işlemini yapabilirsiniz.

 

Aşağıdaki Yöntemleri Denemeden Önce! 

Gelelim temizlik işlemlerine. Sizin için birkaç yöntem hazırladık. Fakat bunları uygulamadan önce yine bazı tavsiyelerimiz olacak. Öncelikle koltuğu aldığınız firma ile irtibat kurarak, koltuk modelini söyleyin ve nasıl temizleneceği konusunda bilgi alın. Diğer bir uyarımız da, uygulayacağınız yöntemi önce koltuğun ön planda olmayan, dış arka kısmında deneyin. Yıpranma yada iz çıkarma gibi sorunlar karşınıza çıkabilir.

Birçok kişi evine koltuk takımı alırken daha ferah bir görüntü vermesi için açık renkli modelleri tercih ediyor. Özellikle de salonunuz nispeten küçükse açık renkli koltuk takımları çok işinize yarayacaktır. Fakat bu kadar güzel bir ürünün handikapları da elbette ki var. Bunların başında da temizlik geliyor. Peki, açık renkli koltuklar nasıl temizlenmeli? Püf noktalar nelerdir?

Karbonat İle Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Yüksek ihtimal ile karbonatla koltuk temizliği hakkında ufakta olsa bir bilginiz vardır. Karbonatla koltuk temizliği yapmanın en büyük özelliği aralarda oluşan kir ve tozu yüzeye çıkarmasıdır. Evinizde kumaş bir koltuğa sahip iseniz, kumaş tipiniz katı ve sert müdahelelere uygun ise karbonatı koltuğun üzerine serperek ovalama işlemi yapabilirsiniz. Yaklaşık olarak 10 dakika gibi bir süre bekledikten sonra koltuğu süpürerek karbonattan arındırabilirsiniz.

Beyaz Sabun ile Koltuk Silme

Ziyaretçilerimizin en çok merak ettiği konulardan biri de “Koltuk ne ile silinir?” sorusudur. Açık renkli koltukları temizlerken en sık kullanacağınız ürün beyaz kalıp sabun olacak. Sabunun beyaz renkli olması buradaki en önemli ayrıntı. Farklı renklerdeki ürünler koltuğun içine işleyebiliyor. Bu yüzden de beyaz kalıp sabunu beyaz bir havlu yardımıyla temizleyeceğiniz bölgeye uygulamak işinizi görecektir.

Temizlikte Vazgeçilmez: Beyaz Sabun

Beyaz sabun hangi temizlik malzemesi kullanılırsa kullanılsın üstüne kullanılmadan rahat ettirmeyen bir üründür. Bir baş yapı gibidir. Bu ürün ile yapmanız gereken şeyler oldukça basittir. Bir temizlik kovasının içini oda sıcaklığında bir su ile doldurarak banyo lifini kova içindeki su ile nemlendirebilir, sonrasında da koltuk temizliği işlemi yapabilirsiniz. Beyaz sabun hem halı temizliğinde, hem de koltuk temizliğinde gönül rahatlığı ile kullanılabilecek bir üründür. Yalnız bu işlemler uygulanırken lifte kalan suyun en minimum seviyeye indirilmesi, ıslaklığının iyice alınması gerekmektedir. Çok ıslak bir şekilde işlem uygular iseniz koltuk veya halı kurumayabilir. Bu da koku ve küf yapmasına sebep olabilir.

Arap Sabunu ile Koltuk Lekesi Nasıl Çıkar?

Eğer özel bir koltuk silme deterjanı sahibi değilseniz arap sabunu da oldukça başarılıdır. Ev temizliğinde sıklıkla kullandığımız Arap sabunu söz konusu açık renkli koltuklar olunca da imdadımıza yetişiyor. Arap sabununu olabildiğince sıcak(elinizle dayanabileceğiniz yüksek sıcaklık) suyun içerisinde köpürtmeniz gerekiyor. Daha sonra bunu koltuğun üzerine uygulamalısınız. Bu işlem bittikten sonra ikinci aşama olan soğuk su ve çamaşır yumuşatıcısını kullanıp temizliğin yapıldığı bölgeyi iyice kurulamanız gerekiyor.

Amonyak

Amonyak leke çıkartmada çok başarılı bir madde. Fakat amonyağın renkleri ağartmak gibi bir özelliği var ve bu yüzden dikkatli kullanmakta fayda var. Yarım kova su içerisine yarım şişe amonyak ekleyip bununla lekeleri kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

Koltuk Temizliği

 

Koltuk Tozu Alma Yöntemi

Koltuğunuzun kumaşı  sert darbelere uygun değil ise nemli bir bez ile koltuğunuzun üstünü kapatabilir ve bir sopa yardımı ile koltuğa vurarak toz ve kirin kumaşa yapışmasını sağlayabilirsiniz. Kılıflı bir koltuğa sahip iseniz ve bu kılıflar yıkanabiliyor ise kılıfı bu tüm aşamalardan sonra yıkayabilirsiniz.

Koltuk Silme Malzemeleri

Sıcağa yakın ılık su
Leğen yada kova tarzı bir kap
1 adet pamuklu kumaş
1 adet sünger
Kaliteli sıvı bulaşık deterjanı
Beyaz sirke
Karbonat
Boraks

 

Koltuk Nasıl Silinir?

  • El yakmayacak kadar sıcak suya bir miktar bulaşık deterjanı atın.
  • 1 litreye 2 yemek kaşığı ölçüsüne göre katabilirsiniz. Sünger yardımı ile suyu köpürtün.
  • Pamuklu bezi sabunlu suda iyice ıslatın ve sabunlu bezle koltuğunuzu silmeye başlayın.
  • Bezi kullanmadan önce biraz sıkmayı unutmayın. Bezin sıcak olması gerektiğini unutmayın. Çünkü lekeler sıcak ortamda daha rahat çözülür. Bu işlemi bir kaç kere yapın.
  • 5-10 dk sonra farklı bir kova yada leğende yine sıcak su bulundurun. Yine farklı bir pamuklu bezle sabunladığınız kısmı kumaş yardımı ile durulamaya çalışın. Her defasında bezi sıkarak sabundan arındırın.
  • Bu işlemlerden sonra koltuğu havalandırmaya bırakın. Lekeler çıkmaz ise 1 yemek kaşığı sirke, bir yemek kaşığı karbonatı suya dahil edip yukarıdaki işlemleri tekrar edin. Sileceğiniz bez aşırı ıslak olmamalı ve sıcak olmalı. Bu notları unutmayın.

Koltuk Kumaşına Göre Temizlik

İnternette bu tarz yazılar çok bulunuyor. Bu sebeple öncelikle hangi koltuk temizliğinden söz ediyoruz bunu belirtmemiz gerekir. Araba koltuk temizliği mi? Beyaz koltuk temizliği mi? Nubuk koltuk temizliği mi? Koltuk temizliği için dikkat edilmesi gereken en püf nokta kumaş tipidir. Çeşitli yerlerden alacağınız birçok bilgi geçerli bilgiler olabilir fakat sizin koltuğunuz öyle bir kumaşa sahiptir ki bu bilgiler size tamamen yanlış bir yöntem gösterebilir. Bu sebeple koltuk kumaşınızı çok iyi bilmeli ve araştırmaları buna göre yapmalısınız.

Deri Koltuk Temizliği

Deri koltuk temizliği hakkında konuşalım. Deri koltuklarınız varsa nemli bezle silmeniz yeterli olur. En kolay koltuk temizliği gerçek deri kotluk temizliği olduğunu unutmayın.

Nubuk Koltuk Temizliği

En zor koltuk temizliği nubuk koltuk temizliğidir. Süet koltuk nasıl temizlenir? Size ufak bir fikir verelim. Öncelikle süet ve nubuk tarzındaki koltukların kumaşları için özel temizleyici maddeler satılıyor. Bunlardan faydalanabilirsiniz. Eğer elinizde bunlar yoksa sabunsuz ve deterjansız olacak nemli bezle silebilirsiniz.

Araba Koltuk Temizliği

Araba koltuk temizliği ve oto koltuk temizliği için de tavsiyemiz yine nemli bezle silmeniz olacaktır. Çünkü kumaşınız hakkında belli bir bilgiye sahip değiliz.

Unutmayın: Açık Renkli Koltukların Temizliği Daha Zordur

Açık renkli kumaşlar bir evde kullanılması gereken en ideal seçimdir. Sadece koltuk değil, halı, perde, duvar kağıdı ve parke rengi gibi tercihlerde açık renk en doğru tercihtir. Çünkü açık tonlar insana ferahlık verir. Pozitif hisler kazandırır. Fakat açık renklerin dezavantajı çabuk kirlenmesi ve kirleri çok belli etmesidir. Bundan dolayı duvar kağıdı, parke ve perdelerde daha fazla açık renk kullanıp koltuk gibi daha hızlı kirlenebilecek alanlarda bir daha koyu renk seçebilirsiniz.

BONUS: Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı temizliği hem evin hijyeni açısından, hem de halının ilk gün ki yeni görünümünü kaybetmemesi açısından oldukça önemlidir. Halı temizliği için ilk aşama süpürme aşamasıdır. Süpürme ne kadar özen ile yapılırsa halının üzerinde bulunan ve içine işlemiş olan toz ve kir o kadar iyi çıkacaktır. Bu aşamada çekim gücü kuvvetli olan bir makine kullanmakta oldukça önemlidir.

Halı temizliğinde karbonat kullanarak güzel sonuçlar elde edilebilir. Karbonat halının dibine yerleşmiş kirleri yüzeye çıkarmaya yardımcı olacaktır. Yüzeye çıkan kirler nemli bir bez ile çok ıslak bırakmamak şartı ile alınabilir. Son aşama olarak halı yeniden süpürülerek işlem sonlandırılabilir.

   

Bu içeriğimiz de sizlere Halı ve Koltuk Kumaşı Temizliği hakkında tüyolar verdik. Dekorasyon ve ev için tüyolar hakkında daha fazla bilgi almak için Mobilya Hocası web sitesini inceleyebilir, blog içeriklerimizi okuyabilirsiniz. Herhangi bir sorunuzda bizimle rahatlıkla iletişime geçebilirsiniz

 

Bu Yazıyı Paylaş! Paylaş Tweetle Paylaş

Bu konuyla ilgili yorumunuzu yazın